Om oss
Bergsmyrene gård er stolt produsent av økologisk biodynamiske grønnsaker. Alt som dyrkes på gården selges lokalt til familier, butikker og restauranter.
På gården har vi en gårdsbutikk der det er mulig å handle varene våre hele året gjennom. Om sommeren har vi også en blomsterhage med selvplukk og en landhandel der vi selger varer fra andre gårder og generelle økologsike basisvarer. I tillegg til dette har vi et lite bakeri med deilig surdeigsbød. - Se åpningstidene for å finne ut av når vi har brød tilgjengelig.
Vi legger vekt på å dyrke et bredt spekter av vanlige grønnsaker, men også drivhusvekster urter, bær og ville vekster. I høysesongen som er fra Juli til september har vi nesten alt man kan ønske seg av forskjellige grønnsaker, pluss noen man ikke visste at man ønsker seg. Ta gjerne kontakt om du ønsker det noe som ikke finnes i norske butikker. Så skal vi se om vi får til noe!
Om man ønsker seg noe av det vi dyrker, men ikke har mulighet til å komme ut til gården så er det mulig å bestille her på nettsiden vår og få det levert hjem eller til hentepunkter i Oslo og Drammen. Levering skjer hver torsdag.
Ellers er det også mulig å få tingene våre hos restauranter og butikker som vi samarbeider med. Noen eksempler er restauranter som Maaemo, Theatercafeen, Arakataka, Kolonihagen Frogner, LutLaget, Happy Foods, Pillefyken, Revier, Tranen, Hot Shop, kontrast og mange flere. Av de kolonialene som fremdeles eksisterer etter at mange har stengt ned den siste tiden leverer vi jevnlig til Røtter st. Hanshaugen og Havens. Vi leverer også til Oslo Kooperativ og om du er på øyafestivalen enten som frivillig, artist eller besøkende vil du spise masse av våre godsaker. Sjekk også ut Villbrygg for spennende smaker hvor vi også bidrar med flere ingredienser.
Team
Emma | Finn | Severin | Evelyn |
Gårdsbutikk, Bakeri, Frivillige, Woofers | Transport og altmuligmann | Gårdsdrift og proffsalg | Hester og diverse. |
Gården drives av oss pluss mange flittige hender som kommer og hjelper til i kortere perioder i bytte mot kunnskap, kost og logi. Vi har hatt mennesker fra hele verden innom i årenes løp og i høysesong har vi velidg mange som vil komme til oss for eventyr, annerledes ferie eller læring. Da blir gården til en myldrende, levende, lystig leir med mange språk og mye liv og leven.
Filosofi og driftsform
Vårt mål er å lage ekte bærekraftig, sunn og smakfull mat. Dette får vi til ved å la de biologiske prosessene styre arbeidet vi gjør på gården. Dette betyr grunnleggende sett at vi kun bruker naturlige materialer for å skape forholdene plantene våre trenger for å vokse seg store og fine. Og disse naturlige materialene skal vi helst også finne her på gården. Dette er en grunn til at vi har dyr på gården. Dyrene omdanner materialer vi ikke selv får brukt, til førsteklasses plantenæring. Møkken fra dyrene er også en viktig del av komposteringen vi gjør på gården. I komposten kan vi tilsette overskudd fra produskjonen, planterester fra beskjæring og mye mer av det som ellers ville være "avfall". I et naturlig system finnes det ikke avfall, alt er kun ressurser. Det er dette vi bruker til vår fordel når vi lar de biologiske prosessene jobbe for oss. Den samme bilogien er tilfeldigvis også akkurat det planter trenger rundt røttene sine for å kunne ta opp næring fra jorda på en natulig måte. Ved å spre kompost tilfører vi næring og mikroliv som skaper de betingelsene plantene våre trenger for å bli store, sterke og smakfulle. Så spiser vi plantene og putter det vi ikke spirser tilbake i komposten og vipps så har vi er hærlig sirkel gående. En sirkel som, om vi skjøtter den godt vil kunne fortsette for alltid. Det kaller vi bærekraft..
Videre førsøker vi å minimere avtrykket vårt ved å begrense bruken av maskiner og fossilt brennstoff der det er mulig. Vi unngår bruk av plastikk som emballasje både i proff og privatsalg og gir kunder muligheten til å velge løsvekt i gårdsbutikken.
Historie
Bergsmyrene gård har vært drevet biodynamisk økologisk siden 1981 da Finn kjøpte gården og la den om til Biodynamisk. Etter noen år kom Evelyn Romer Iversen til og fram til 2022 drev de to gården sammen. De hadde mange jern i ilden gjennom årene. Både mange år med melkeproduksjon etter hvert verpehøner, og mange forskjellige dyr og fjørfe som hest, sauer, geiter, gris, påfugl og gjess. De drev også med sosiale prosjekt som grønn omsorg for mennesker med funskjonsvarisajoner og skole på gården i forskjellige format. Hønsehuset ble bygget om til skolekjøkken hvor vi nå lager mat til gårdens mange praktikanter. I starten drev de også jordbearbeiding med hest. Selvfølgelig har det hele tiden vært grønnsaksproduksjon.
I 2022 kjøpte Severin gården offisielt av Finn og Evelyn. Det er slik det fungerer, også når det går videre i familie. Severin og Emma driver nå offisielt gården, utover offisielt eierskap er det ikke så mye som har forandret seg. Vi driver fremdeles sammen i samme konstellasjon som tidligere. Men Finn og Evelyn trekker seg sakte men sikkert ut og Severin og Emma starter sine prosjekter. Inntil videre er det Bakeriet, Landhandelen og denne nettbutikken som er det største forandingene. Produksjonen går som før.